Zalety i wady oleju sojowego

Jak sama nazwa wskazuje, olej sojowy to olej roślinny pozyskiwany z nasion soi. Posiada wszechstronne zastosowanie i można go używać w różnych metodach gotowania, w tym: do smażenia, pieczenie i prażenia. Dodatkowo posiada wiele korzyści zdrowotnych, pozytywnie wpływając na skórę, kości i pracę serca. Jednak olej sojowy jest wysoko rafinowanym olejem bogatym w tłuszcze omega-6, a niektóre badania sugerują, że jego spożycie może wiązać się z kilkoma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.

Zastosowanie oleju sojowego

Olej sojowy jest wysoko rafinowanym olejem bogatym w tłuszcze omega-6, ale istnieją badania sugerują, że jego spożycie może wiązać się z kilkoma negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Mimo to, olej sojowy surowy ma szerokie zastosowanie. Po pierwsze, ma stosunkowo wysoki punkt dymienia, co czyni go dobrym rozwiązaniem do gotowania na dużym ogniu. Punkt dymienia oleju to temperatura, w której tłuszcze zaczynają się rozkładać i utleniać. Temperatura dymienia oleju sojowego to około 230° C, dla porównania nierafinowana oliwa z oliwek extra vergine punkt dymienia osiąga po około 190° C. Po drugie, olej sojowy składa się głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę serca. Po trzecie, już jedna łyżka stołowa oleju sojowego zawiera 25 mcg witaminy K. Według badań, witamina K jest niezbędna do syntezy specyficznych białek, które są kluczowe dla utrzymania masy kostnej, takich jak osteokalcyna.

Wszechstronność oleju sojowego

Olej sojowy ma łagodny, neutralny smak, który bezproblemowo pasuje do prawie każdego przepisu, który wymaga użycia oleju do gotowania. Działa szczególnie dobrze w połączeniu z octem i odrobiną soli i pieprzu, tworząc prosty sos sałatkowy. Wysoka temperatura dymienia sprawia, że można go używać do smażenia i pieczenia. Doskonale sprawdzi się zamiast oleju rzepakowego. Ale to nie wszystkie zalety: oprócz gotowania na, można nakładać go na włosy lub skórę, aby działał jak naturalny środek nawilżający. Ponadto niektórzy ludzie używają go jako olejku, służącego do rozcieńczania olejków eterycznych przed nałożeniem ich na skórę.

Na co zwracać szczególną uwagę?

Chociaż olej sojowy wiąże się z pewnymi korzyściami zdrowotnymi, regularne spożywanie oleju sojowego może negatywnie wpływać na ogólny stan zdrowia. Chociaż w diecie potrzebne są zarówno tłuszcze omega-6, jak i omega-3, większość ludzi spożywa o wiele za dużo pokarmów

Możesz również polubić…