Zdrowe przepisy

Zdrowe przepisy

Kulinarni smakosze, szczególnie ci, którzy uwielbiają nie tylko jeść, ale samemu gotować, kojarzeni są raczej z ludźmi z naddatkiem kilogramów w postaci tkanki tłuszczowej. Gdy smak bierze górę nad jakością (w sensie prozdrowotnych właściwości wykorzystywanych produktów), zapaleni kucharze często zapominają o tym, że jesteśmy tak naprawdę tym, co jemy.

Czy zdrowe odżywianie wyklucza eksperymentowanie w kuchni? Oczywiście, że nie! Kto powiedział, że zdrowy styl życia nie jest dla miłośników gotowania? Przecież zdrowa żywność również może być niesamowicie smaczna; wystarczy tylko odrobina wyobraźni.

Zdrowe przepisy na zupy, dania główne, czy desery, można odnaleźć w coraz większej ilości książek, w których, przy okazji, przedstawiane są, bardzo dokładnie, zasady zdrowego odżywiania. W Internecie również można znaleźć wiele witryn oferujących zdrowe przepisy, czy to spod pióra znanych szefów kuchni, czy zwykłych użytkowników owych serwisów. Na dobrą sprawę jednak, każdy, kto ma choć minimalne pojęcie o gotowaniu, a, przy okazji, piramida zdrowego żywienia nie jest mu obca, może sam stworzyć swoje własne przepisy na zdrowe jedzenie.

Zdrowe przepisy tworzy się w oparciu o zasady zdrowego odżywiania. Dlatego właśnie, by nie serwować naszym czytelnikom porcji „gotowców”, których odnalezienie, w sieci, czy książkach, nie stanowi żadnego problemu, prezentujemy tu tylko kilka wskazówek, na bazie których, sami będą mogli poeksperymentować i stworzyć własne zdrowe przepisy na ulubione dania, nawet te tradycyjne.

Miłośnicy mięsa, by ograniczyć, w swej diecie, niezdrowe tłuszcze, powinni zaprzestać, na rzecz np. grillowania, smażenia mięs na oleju. Dobrym pomysłem jest zamarynowanie go wcześniej np. w bogatej w kwasy omega-3 oliwie z oliwek (a nie będzie suche) z przyprawami, jak np. czosnek, czy chilli, które przyspieszają metabolizm. Kto nie może obejść się bez panierowanych kotletów, od czasu do czasu, może sobie na nie pozwolić, ale powinien zastąpić tartą bułkę, czy białą mąkę (które mają wysoki indeks glikemiczny), dowolnie skomponowaną, w zależności od upodobań, mieszanką otrębów, płatków owsianych, mąki razowej i orzechów. Dobra dieta wcale nie eliminuje mięsa; wręcz przeciwnie, prawidłowe odżywianie to min. dostarczanie sobie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka.

Jeśli chodzi o zupy, czy sosy, do ich zabielania używać powinniśmy chudych jogurtów naturalnych, a do tzw. zaciągania- mąki razowej (tak samo jak np. do zasmażek, jeśli, oczywiście, nie możemy się bez nich, na dłuższą metę, obejść).

Zdrowe przepisy na desery to, tak naprawdę, przepisy na tradycyjne słodkości, gdzie produkty o wysokim indeksie glikemicznym zostały zastąpione ich zamiennikami w postaci razowej mąki (zamiast białej) i fruktozy (zamiast cukru). Zawsze warto jest też dodawać, gdzie tylko można, owoce, lub nawet warzywa (np. tartą marchew, cukinię, kabaczka etc.), czy otręby, by zawartość błonnika, w ulubionym cieście, czy ciasteczkach, była jak największa. Warto pamiętać, że prawidłowe odżywianie zakłada dzienne spożycie błonnika na poziomie 20-40 g (w Polsce jemy go tylko ok. 15 g).

Przechodząc na zdrowe odżywianie się, warto również zrezygnować z soli, która podnosi ciśnienie tętnicze i zatrzymuje w organizmie wodę. Taki zabieg nie tylko zadziała na korzyść naszego zdrowia, ale również zmusi do eksperymentowania z różnorodnymi przyprawami, które, z pewnością, zburzą smakową monotonię solonych dań.

Zdrowa żywność jest już dzisiaj bardzo dostępna; nawet w supermarketach znajdują się osobne półki z produktami, jak zamienniki cukru, czy razowe mąki, otręby etc. Jeśli jednak nie mamy do niej dostępu, z jakiegokolwiek powodu, nie jest to żadną wymówką, gdyż dobra dieta powinna być, przede wszystkim, skomponowana z warzyw i owoców, do których, całe szczęście, dostęp jest, w naszym kraju, wszędzie, a ich ceny nie są zwykle zbyt wygórowane. Sałatki i surówki powinny stanowić dodatek do każdego posiłku, a owoce- zdrową przekąskę.

Zdrowy styl życia to, nie oszukujmy się, przede wszystkim, dobra dieta. Zasady zdrowego odżywiania mogą być stosowane zarówno przez osoby zabiegane, które nie mają zbyt wiele wolnego czasu, by przygotowywać sobie posiłki, jak i właśnie przez pasjonatów gotowania. Jest to o tyle ważne, że prawidłowe odżywianie ma wpływ na stan całego organizmu; na nasze zdrowie. Oczywiście, piramida zdrowego żywienia nie zostanie przez wszystkich z nas powieszona na lodówce, byśmy mogli, w każdej chwili, na nią zerknąć, ale zasady zdrowego odżywiania, do serca powinien wziąć sobie każdy.