DIETA - dna moczowa

DIETA - dna moczowa

Przykład dziennego menu, dostarczającego około 1500kcal, przeznaczonego dla osób z podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi.

I sniadanie: platki owsiane - 4 łyzki, chleb razowy - kromka, serek waniliowy - pół pojemniczka, nieduże jabłko, szklanka chudego mleka.

II śniadanie: chleb pszenny lub grahamka, trochę margaryny do posmarowania, 4 plasterki pieczonego indyka, banan, herbata bez cukru.

Obiad: czysta zupa jarzynowa, ziemniaki -2 małe, kawałek mięsa, surówka z kiszonej kapusty, kompot bez cukru.

Podwieczorek: sałatka owocowa; kiwi, gruszka, garść orzechów włoskich lub laskowych, polanych jogurtem naturalnym z łyżka miodu.

Kolacja: ser twarogowy, chudy - 250g, liście cykorii - 6, grejfrut, świezy sok z marchwi lub selera.

Dna moczowa objawia się najczęsciej napadowym bólem stawów, bólem w okolicy dużego palca / tzw. podagra / i jest związany ze zła dietą. Pojawieniu się dny moczanowej sprzyja nadmiar mięsa w diecie, zwłaszcza wieprzowiny i to tłustej. Poziom kwasu moczowego podnoszą też podroby, a z ryb: szprotki, śledzie i sardynki. Niekorzystne jest też spożywanie drożdży, czekolady i alkoholu. Dolegliwości mogą zaostrzać ostre i kwaśne przyprawy. Równie szkodliwe są późne i obfite posiłki, zamiast 4- 5 posiłków co kilka godzin w ciągu dnia.