Czym Jest Grzybica?

Czym Jest Grzybica?

Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jest rośliną bardzo mało popularną. Znali ją i używali Indianie Guarani i Mato Grosso. Nazywali ją „Kaa-Hee”, co w ich języku oznacza miodowy liść. Słodzili nią potrawy i napoje np. herbatę mate, żuli liście, a także stosowali jako lekarstwo. Stewia wywodzi się z północno-wschodniego regionu Paragwaju oraz graniczących terenów Brazylii. Właśnie tam zaczęto uprawiać tą roślinę na szeroką skalę. W miarę gdy zapotrzebowanie rosło, nowe plantacje pojawiły się w Chinach, Korei, Izraelu, Indiach oraz Hiszpanii. Nawet w Polsce niektóre gospodarstwa ekologiczne przymierzają się do jej uprawy. Największa popularność zdobyła w Japonii, gdzie jest stałym produktem spożywczym, używanym do produkcji słodyczy, lodów, gum do żucia. Słodzi się nią produkty mleczne, przyprawia tradycyjne sosy sojowe. W japońskich restauracjach i kawiarniach ma też stałe miejsce na stole, jako zdrowsza alternatywa cukru. Japonia to rekordzista, jeśli chodzi o produkcję i konsumpcję słodzika stewiego, jego spożycie wynosi tam kilka tysięcy ton rocznie.

Badania nad stewią rozpoczęto pod koniec XIX wieku, jej klasyfikacji botanicznej podjął się szwajcarski przyrodnik Bertoni, zaś chemik dr Rebaudi jako pierwszy zbadał substancję odpowiedzialną za słodki smak liści. W publikacji z 1918 roku Bertoni podkreślił ogromne walory zdrowotne stewii oraz znaczenie jako substancji słodzącej, która – jego zdaniem – mogła zastąpić stosowaną już wtedy, szkodliwą sacharynę. Uwypuklił takie jej zalety, jak nietoksyczność, ogromny potencjał słodzący, możliwość stosowania w postaci naturalnej jako ususzone, sproszkowane liście.

Bardzo słodki smak stewii wywołany jest przez glikozydy-dwuterepenowe znajdujące się w liściach oraz  rebaaudiozydom i dulkozydom. Dodatkowo zawiera białka, substancje tłuszczowe, bogaty asortyment cennych minerałów i mikroelementów takich, jak: wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, mangan, selen, krzem, kobalt, cynk. W składzie stewii znajdziemy również mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C i beta-karoten. Według badaczy posiada jeszcze kilkaset innych substancji biologicznie czynnych, których dotąd nie udało się określić.