Rodzaje ziaren kawy

Rodzaje ziaren kawy

Arabica – uprawiana w Etiopii, Sudanie i Kenii. Jest jedną z najbardziej znanych odmian kawy. Udział kawy Arabica w światowym rynku określany jest na około 60%.  Swoją popularność zdobyła, dzięki pełemu i bogatemu smakowi.

Robusta – gatunek uprawiany głlównie w Afryce Zachodniej i Środkowej (Gwinea oraz Uganda). Zawiera prawie dwa razy więcek kofeiny niż popularna Arabica.  Jej globalny udział w rynku określany jest na poziomie 36%. Szczególnie lubiana jest przez  rolników, ponieważ jej owoce cechują się skróconym okresem dojrzewania.

Excelsa – mało popularna i posiada tylko 1% udział w rynku. Jej zaletą jest sucholubność, co sprawia, że nawet w trakcie suszy i niskich opadów deszczu przynosi stałe dochody.

Stenophylla – pochodzi z Sierra Leone i Gwinei

Liberica – bardzo mało znany gatunek kawy, pochodzi z Liberii i Afryki Zachodniej

Maragogype – połączenie hybrydowe ziaren kawy Arabbica oraz Liberica. Cechuje się dużymi ziarnami. Uprawiana jest w Meksyku oraz Nikaragui.


Parzenie kawy

Kawa wciąż jest jednym z naszych ulubionych napojów. Większość z nas dzień rozpoczyna od filiżanki kawy, być może nawet nie jesteście w stanie wyobrazić sobie początku dnia bez kawy. W ostatnich lata wzrosła ilość kawiarni, co oznacza, że popyt na kawę wciąż się zwiększa.  Jednak każdy z nas może w zaciszu własnego domu przygotować napój kawowy wysokiej jakości.  Na rynku pojawiają się również coraz to nowocześniej ekspresy i urządzenia do parzenia kawy.  Podobno pierwszą kawiarnię otwarto w 1511 w Mekce.


Ziarnami kawy są określane pestki znajdujące się wewnątrz owoców kawowca.  Sam owoc otoczony jest cienką, czerwoną skórką. Aby nadać kawie wyjątkowego aromatu, ziarna kawy są mielone i następnie mielone. Po zaparzeniu otrzymujemy pobudzający, czarny napar.