Zioła szwedzkie – magiczne rośliny?

Zioła szwedzkie – magiczne rośliny?

Zioła szwedzkie zyskały popularność dzięki lekarzowi, który z ich pomocą dożył 104 lat. Ten szwedzki naukowiec (dr Samsta) był rektorem medycyny, a zmarł w wyniku upadku z konia. Ciekawym jest, że rodzice i dziadkowie również dożyli sędziwego wieku, co podobno również zawdzięczają tajemniczym ziołom.

Mieszanka ziół szwedzkich składa się z 11 roślin. Są to aloes, arcydzięgiel, manna, szafran, rabarbar, senes, teriak, mirra, kurkuma, kamfora, dziewięćsił.

Historia ziół szwedzkich

Początkowo ziołami szwedzkimi leczono niemalże wszystkie choroby. Stare źródła piśmienne donoszą, że stosowano je w leczeni depresji, zapalenia migdałków, niestrawności, gorączce, krostach, zawrotach głowy, bólu zębów i innych dolegliwości. W Polsce zioła rozpowszechniła Maria Treban, która długo chorowała na zatrucie jadem kiełbasianym, dur brzuszny, żółtaczkę i niedrożność jelit. Mimo długiej hospitalizacji jej stan nie polepszał się. Po wypisaniu ze szpitala rozpoznano u niej również tyfus. Pewnego dnia, nieznajoma jej kobieta przyniosła jej zestaw ziół, który mimo sceptycznego podejścia Marii do tego rodzaju leczenia, całkowicie uwolnił ją od wszystkich chorób.

Z czasem Maria Treban zaczęła stosować zioła do leczenia swoich najbliższych, a efekty terapii zawsze były zadawalające. Z czasem właściwości ziół szwedzkich zostały rozpowszechnione i używane przez wielu specjalistów ziołolecznictwa i medycyny naturalnej.

Choroby i dolegliwości leczone ziołami szwedzkimi

Według pozostawionych rękopisów, zioła szwedzkie wskazane są przy leczeniu niżej wymienionych chorób:

  • Zawroty i bóle głowy,
  • Poprawa pamięci i funkcji mózgu,
  • Krosty, wysypki,
  • Ból zęba,
  • Zmętnienie, zaczerwienienie i inne choroby oczu,
  • Zapalenie gardła, trudności w połykaniu,
  • Pęcherze na języku,
  • Wzdęcia zaparcia,
  • Niestrawność,
  • Skurcze żołądka,
  • Kolka jelitowa,
  • Ból i szum w uszach,
  • Obrzęki,
  • Problemy z woreczkiem żółciowym,
  • Ułatwienie porodu,
  • Zapalenie piersi w wyniku zatrzymania pokarmu.
  • Ospa wietrzna,
  • Ból macicy,
  • Pasożyty,
  • Hemoroidy (guzy krwawnicze),
  • Żółtaczka,
  • Omdlenia i zasłabnięcia,
  • Gruźlica,
  • Upławy,
  • Padaczka,
  • Zaburzenia miesiączkowania,
  • Gorączka,
  • Rak,
  • Leczenie ran, blizn, pęknięć skóry i brodawek,
  • Oparzenia,
  • Zaburzenia smaku,
  • Odmrożenia,
  • Bóle reumatyczne,
  • Bezsenność
  • Odciski,
  • Kac po alkoholu.

Jak stosować zioła szwedzkie?

Gotowa mieszanka ziół szwedzkich składa się z piołunu (10 g), liści senesu (10 g), kamfory (10 g), korzenia rabarbaru (10 g), korzeni kurkumy (10 g), manny (10 g), teriaku (10 g), mirry (5 g), szafranu (0,2 g ), dziewięćsiłu (5 g) oraz korzeni arcydzięgla (10 g).

Nalewkę z ziół szwedzkich sporządza się poprzez zalanie mieszanki ziołowej 1,5 litra 38-40 proc. alkoholu. Przez pierwsze 2 tygodnie przechowywać w ciepłym miejscu, codziennie wstrząsając. Następnie przecedzić, rozlać do butelek i przechowywać w chłodnym miejscu.

Według pozostawionego przez dr Samsta rękopisu, zioła szwedzkie należy stosować profilaktycznie 2 razy dziennie (rano i wieczorem) po 1 łyżeczce do herbaty wcześniej rozcieńczonych wodą. W łagodniejszych chorobach należy dawkę zwiększyć do 3 łyżeczek dziennie, natomiast w schorzeniach złośliwych dzienna dawka powinna wynosić 2-3 łyżki.